De Abdij van Villers

Abbaye de Villers - Abbatiale

 

De Abdij van Villers-la-Ville, een uitzonderlijk erfgoed van Wallonië

De Abdij van Villers werd gesticht in 1146. Haar majestueuze ruïnes vormen een van de meest indrukwekkende getuigen van het leven van de cisterciënzermonniken

De Abdij is uitzonderlijk Waals erfgoed en staat ervoor bekend een van de meest volledige in Europa te zijn, niet omdat ze zo goed is bewaard gebleven, maar omdat men er de overblijfselen aantreft van alle gebouwen nodig voor het kloosterleven.

Het grote klooster uit de 13e eeuw is het centrum van de Abdij. Rondom bevinden zich gebouwen die waren ingericht voor gebed en bezinning maar ook voor het verrichten van handenarbeid. De Abdij toont meerdere architecturale stijlen die elkaar opvolgende in onze contreien. De Abdij kende een tweede hoogtepunt in de 18e eeuw.  In 1794 werd ze echter geplunderd en twee jaar later trokken de monniken weg.

Bezoek de Abdij

U ontdekt 850 jaar geschiedenis en een veelheid aan activiteiten voor elk publiek. Er zijn verschillende formules mogelijk:

- een individueel vrij bezoek met een plan/gids of een audiogids
- een ludiek parcours voor het gezin - ‘Ik, Radulf’
- een rondleiding met een gids, algemeen of thematisch
- een rondleiding op de wijngaard of op de micro-brouwerij

De Abdij biedt ook animaties à la carte voor privépersonen, scholen en ondernemingsevenementen.

Bezoek de Tuinen van de Abdij

       Tuin van de Abdij        Jardin de l'Abbaye de Villers

- Tuin met geneeskrachtige planten
Deze middeleeuws geïnspireerde tuin werd aangelegd in 2012, te midden van de abdijruïnes. Men haalde de inspiratie bij de recepten van Hildegarde van Bingen, een abdis uit het Rijngebied die leefde in de 12e eeuw en die tal van holistische medische werken schreef.

Niet minder dan 70 geneeskrachtige planten worden voorgesteld op een ruimte die omringd is met hoge muren, te midden van de abdijruïnes.

- Twee nieuwe tuinen in 2015
Naast de middeleeuws geïnspireerde tuin, zien twee nieuwe tuinen het daglicht: de ‘Tuin van de Monniken’ en de ‘Tuin van de Abt’. Deze tuinen bevestigen de keuze van de Abdij van Villers om erfgoed en natuur te combineren, om het minerale te fusioneren met het organische voor het gelijktijdige welzijn van lichaam en geest.

Een nieuwe tuin in 2016: de 'Tuin van de Apotheek'

Praktisch: de toegang tot de 4 tuinen is inbegrepen in de entreeprijs van de Abdij. Rondleidingen met een gids zijn mogelijk,van maart tot october. Zie onze agenda

NIEUW in 2016

Kom de Abdij van Villers en haar nieuwe infrastructuur (her)ontdekken. Er is voor u een nieuwe onthaalruimte, een nieuwe winkel, een interpretatiecentrum en een nieuw bezoekersparcours. Geniet van een 180° panoramisch uitzicht over alle ruïnes.

    

Ontdek ook de micro-brouwerij, vroeger de wasserij van de monniken, en de brouwzaal met haar drie kuipen waar men de 4 abdijbieren produceert: Abbaye de Villers V, Abbaye de Villers IX, de Lumineuse en de Ténébreuse. Bezoeken aan de micro-brouwerij gevolgd door een proeverij zijn mogelijk, maar enkel na reservering.

Openingsuren van de Abdij

01/04 tot 31/10 : 10 – 18 u
01/11 tot 31/03 : 10 – 17 u (gesloten op dinsdag)
Jaarlijkse sluiting : 24, 25, 31/12 en 01/01.

Voor prijzen, reserveringen voor groepen of alle overige informatie kunt u contact opnemen met de Abdij van Villers. T:+32(0)71 880 980 - info@villers.be

Ook de website van de Abdij helpt u verder.